Het klassieke gasfornuis verdwijnt langzaam uit de keuken en wordt vervangen door elektrisch koken. Een van de mogelijkheden is koken op inductie. Maar wat is inductie precies en wat zijn de voordelen ervan?
Wat is inductie?
Een inductiekookplaat is een elektrische kookplaat waarbij de pan zelf wordt verwarmd in plaats van de pan. In de plaat zitten elektrische spoelen, deze creëren een magnetisch veld onder de pan. Door dit magnetische veld gaat er een wervelstroom door de pan. Door de weestand van de bodem wordt die wervelstroom omgezet in warmte. Als de kookplaat aanstaat maar de pan niet op de plaat staat wordt de plaat dus niet warm. Dit geeft ook meteen het verschil met een keramische kookplaat weer, daarbij worden de hitte-elementen in de plaat opgewarmd en deze verwarmen vervolgens de pan.
Koken op inductie
Een inductieplaat verwarmd een pan veel sneller dan keramiek of gas. Hierdoor gaat het koken ook een stuk sneller. Belangrijk om te weten is dat je de pan niet hoeft voorverwarmen, als je dit wel doet kan de pan de warmte niet kwijt en zou deze kunnen beschadigen. Daarnaast kan je de temperatuur van de plaat makkelijk en snel regelen. Wordt de pan te warm? Dan zet je makkelijk het vermogen omlaag en de pan koelt ook direct af.
Aanschaf inductieplaat
Als je een inductieplaat aanschaft zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken, zeker als je overstapt van gas naar inductie. Allereerst is het noodzakelijk dat de kookgroep die de keuken heeft voldoende elektriciteit levert, de inductieplaat heeft namelijk een hoog vermogen nodig. Mocht dit niet het geval zal zijn zal deze aangelegd moeten worden. Ook zijn niet alle pannen geschikt voor een inductieplaat. Je kan dit testen door een magneet tegen de pan te houden. Blijft de magneet plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie. Daarnaast moet de pan ook glad zijn.
Voor- en nadelen
De inductieplaat kent een aantal voor-en nadelen. De voordelen:
- Efficiënt: Een inductieplaat warmt niet alleen snel op, zodra je de pan eraf haalt koelt deze ook direct af.
- Kindvriendelijk: Doordat de plaat alleen opwarmt als er een pan op staat en direct afkoelt als deze er af wordt gehaald is een inductieplaat zeer kindvriendelijk. Daarnaast bevatten de meeste platen een kinderslot waardoor de plaat niet zomaar aan kan worden gezet.
- Makkelijk schoon te maken: De plaat is helemaal glad en van glas. Hierdoor is de plaat makkelijk af te nemen en schoon te houden.
Daarnaast zijn er ook een aantal nadelen te benoemen:
- Pannen: Zoals benoemd werken niet alle pannen op inductie, dit kan dus betekenen dat de huidige pannen, die nog in goede staat zijn, vervangen moeten worden.
- Wokken: Een inductieplaat is niet heel geschikt om mee te wokken, dit heeft er mee te maken dat alleen de onderkant van de pan verhit wordt en de zijkanten niet.
Persoonlijk advies
Ben je op zoek naar keukeninspiratie? In onze keukenwinkels staan onze deskundige adviseurs voor je klaar in een van onze keukenwinkels. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van keukens. Samen gaan we op zoek naar jou droomkeuken!