Ben je op zoek naar een geschikte dimmer voor je led-, halogeen- of gloeilampen? Dan weet je misschien wel dat het uitkiezen hiervan niet zo’n eenvoudige klus is. Er zijn tientallen dimmers op de markt waarmee je de helderheid van de verlichting kunt aanpassen, maar voor iedere lamp is er weer een andere variant nodig. Zorgen dat je altijd de juiste dimmer gebruikt? Maak dan gebruik van ons handige stappenplan.
Stap 1: Zijn mijn lampen dimbaar?
De eerste stap bevat uiteraard de meest belangrijke vraag: zijn jouw lampen eigenlijk wel dimbaar? Anders heeft het gebruik van een dimmer natuurlijk überhaupt geen zin. Dit kun je vaak terugvinden in de specificaties van een product. Ook als je nieuwe lampen gaat aanschaffen die je wilt kunnen dimmen is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden.
Stap 2: Heb ik halogeen-, led- of gloeilampen?
Het soort lamp dat je wilt gaan dimmen bepaalt wat voor dimmer je nodig hebt. Zo moet je voor led lampen altijd een specifieke led dimmer gebruiken. Dit komt omdat er een verschil is tussen fase-aansnijdende en fase-afsnijdende dimmers, waarbij fase-aansnijdende dimmers werken met pulssignalen en fase-afsnijdende dimmers met een meer geleidelijke stroomafgave. Led lampen kunnen niet zo goed tegen de pulssignalen, dus is het gebruik van een led dimmer hiervoor noodzakelijk. Gebruik je bijvoorbeeld een halogeendimmer, dan kunnen er storingen ontstaan van je internetverbinding, radio of televisie. Ook kunnen de aangesloten lampen hierdoor gaan flikkeren.
Concluderend geldt het volgende: halogeenlampen en gloeilampen kunnen gecombineerd worden met een fase-aansnijdende of een fase-afsnijdende dimmer. Voor led lampen heb je een fase-afsnijdende dimmer nodig en is eigenlijk alleen een speciale led dimmer geschikt.
Stap 3: Wattage en voltage?
In de derde stap ga je controleren met welke wattage en voltage je te maken hebt. Er is namelijk altijd sprake van een maximaal aan te sluiten vermogen. Gebruik je lampen met een hogere wattage, dan kan dit voor problemen zorgen. Houd hier dus rekening mee! Ook als je meerdere lampen gaat aansluiten dient de gecombineerde wattage lager of gelijk te zijn aan het bereik van de dimmer. Zorg dat je dus goed op de hoogte bent van de wattage van de aan te sluiten lamp(en) voordat je een dimmer gaat uitkiezen.
Ook het voltage is van belang. 230V-lampen zijn direct dimbaar, maar voor 12V-lampen heb je een transformator nodig. Ook dit is iets om rekening mee te houden bij het uitkiezen van de geschikte dimmer.
Stap 4: Inbouw of opbouw?
Een laatste belangrijke vraag is of je wil gaan voor een led dimmer inbouw of een opbouwdimmer. Een led dimmer inbouw kun je inbouwen in de wandcontactdoos, bij een snoerdimmer of vloerdimmer hoeft dit niet. Welke je uitkiest is zowel afhankelijk van de lamp als van jouw eigen voorkeuren. Zo is voor een hanglamp inbouw vaak noodzakelijk, maar kun je voor een staande lamp ook een snoerdimmer gebruiken.
Met onze stappen heb je precies bepaald wat voor dimmer je wel en niet kunt gebruiken, zodat je voor jouw lampen altijd de juiste kunt uitkiezen. Zo zorg je ervoor dat je jouw verlichting altijd op de beste en meest veilige manier kunt dimmen.