Ben je toe aan een nieuw gazon, dan kan je kiezen tussen graszoden leggen of gras zaaien. Beide hebben voor- en nadelen. Graszoden zorgen onmiddellijk voor een mooie groen grastapijt. Met zaaien duurt het langer eer je resultaat hebt. We vertellen je hieronder meer over de verschillen.
Graszoden leggen of gras zaaien?
Kies je voor gras zaaien, dan scheelt het een heel stuk in je budget. Wat de periode betreft is er een verschil tussen graszoden leggen en gras zaaien. Gras zaaien kan van mei tot en met augustus. Is het eerder op het jaar warmer, dan kan je al eerder gaan zaaien. Graszoden aanleggen kan het hele jaar door, met uitzondering van droge zomers en vries- of sneeuw tijdens de winter. Graszoden leggen doe je best in mei. Dan kan de grasmat ideaal beginnen groeien.
Kies je voor sier- of speelgazon?
Net als bij graszaad kan je bij graszoden ook kiezen tussen sier-, speel- of sportgazon. Als je actieve kinderen hebt of het gras moet tegen een stootje kunnen, kies je best voor speelgazon. Dat is veel sterker dan siergazon.
Vooraleer je een nieuw grasperk aanlegt, moet je de grond goed loswerken en egaliseren. Druk de ondergrond goed aan door aan te lopen of met een rol of plank aan te trappen. Laat de graszoden goed bij elkaar aansluiten. Voeg aan de randen wat aarde toe zodat ze niet uitdrogen. Stamp de naden goed aan. Als de graszoden er liggen, stamp ze nog eens goed aan met bijvoorbeeld een rol of de achterkant van een schop. Op die manier maken de wortels goed contact met de ondergrond en gaan ze snel doorwortelen.
Vogels kunnen nogal eens achter het graszaad aan zitten. Plaats daarom wat foliepapier op stokjes over het gazon verspreid. Een ander probleem bij pas gezaaid gras is onkruid. Het woekert gemakkelijk in pas bewerkte grond. Onkruid kan je bestrijden door meststoffen toe te voegen die onkruidbestrijding bevat
Het verzorgen na de aanleg
Zowel voor graszoden als voor gezaaid gras geldt dat de grond de eerste tijd zeker niet mag uitdrogen. In drogere perioden zal je regelmatig moeten besproeien. Maak de bodem goed nat maar let op voor over besproeiing. Graszoden kunnen gaan rotten bij te veel water. Zaden van het gras kunnen gaan wegspoelen.
Heb je in het voorjaar graszoden gelegd, dan kan je best een langzaam werkende mest voor gazon geven. Bij gezaaid gras kan je twee weken na het zaaien kortwerkende mengmeststof gaan toedienen die veel stikstof bevat. Hierdoor krijg je een snelle groei. Na een maand kan je dan langdurige mest geven. Als het weer meezit, kun je na 4 à 5 weken het gras al maaien.